Nyheter

RSS Företagsnytt

 • Plattformsföretag ska lämna kontrolluppgifter
  Enligt nya regler ska plattformsföretag som förmedlar varor och tjänster inom vissa branscher lämna kontrolluppgifter till Skatteverket.
 • Hur bokförs en kapitalförsäkring med privat förmånstagare?
  Försäkringen kan tecknas så att den antingen faller ut på en privat förmånstagare eller så att den faller ut på företaget. När kapitalförsäkringen är konstruerad så att den faller ut på en privat förmånstagare är försäkringspremien en skattepliktig förmån. Beloppet blir då avdragsgillt som en personalkostnad för företaget.
 • Nyheter i deklarationen 2023
  Snart är det deklarationsdags och vi har därför sammanställt en lista med några av de viktigaste nyheterna som påverkar deklarationen 2023. Vi tar också upp en del ändringar på några utvalda deklarationsblanketter.
 • När kunden inte betalar
  Vilka åtgärder kan du vidta när din kund inte betalar? Får du skicka inkasso direkt och vilka möjligheter har du att vända dig till Kronofogden?
 • Gåva av aktier – K10
  Jag gav bort mina aktier i ett fåmansbolag till min hustru under föregående år. Stämmer det att hon får ta över mitt sparade utdelningsutrymme? Bolaget beslutade inte om någon utdelning det år överlåtelsen gjordes. Ska både jag och min hustru lämna en K10:a för inkomståret 2022? Påverkas min hustrus K10 av att hon inte ägde […]
 • 6% moms på discobowling
  Enligt kammarrätten är den genomsnittlige utövarens syfte vid discobowling att utöva idrott eller fysisk träning. Bolagets tillhandahållande är därför en idrottstjänst med 6% moms.
 • Samfälligheter och moms
  För ungefär ett år sedan kom Skatteverket med sitt nya ställningstagande om samfälligheter och moms. Ett ställningstagande som innebär att nästan alla samfällighetsföreningar numera är momspliktiga. När Skatterättsnämnden (SRN) nu har lämnat förhandsbesked gällande denna frågeställning, så visar det sig att SRN går på Skatteverkets linje. Inte direkt oväntat, men det anmärkningsvärda är att tre […]
 • Moms på medlemsinsatsen för bredband
  Enligt Skatterättsnämnden ska det vara moms på den medlemsinsats som medlemmarna betalar för att få tillgång till föreningens bredbandsnät.